Ce facem cu sanatatea copiilor nostri?

Ce facem cu sanatatea copiilor nostri?

In fiecare an se desfasoara Conferinta Nationala de Pediatrie. Cu aceasta ocazie sunt lansate Ghidurile si protocoalele in pediatrie.

Ele reprezinta recomandari de buna practica obtinute pe dovezi publicate sau acceptate prin consens international si national. Scopul lor este de a asista medicii in luarea decizilor medicale.

Indata ce temperatura de afara scade se observa o crestere alarmanta a afectiunilor respiratorii la adulti si copii. Fiind la randul meu parinte, inteleg ingrijorarea dusa spre extreme cand avem copilul bolnav. Doresc sa va ofer cateva informatii certe care ar trebui cunoscute de fiecare parinte conform recomandarilor Ghidului pentru diagnosticul si tratamentul infectiilor respiratorii acute la copii:

Raceala este cea mai frecventa boala acuta la copii. In primii ani de viata, majoritatea copiilor dezvolta 6-8 episoade pe an. Dupa 6 ani, frecventa episoadelor se rareste. Aparitia acestor afectiuni este mai mare decat la adult deoarece sistemul lor imun nu este complet maturat iar contactul cu alti copii in colectivitate este mai intim.

Este mai frecventa in sezonul rece deoarece virusurile se dezvolta mai bine in aceste conditii si intrucat copii petrec mai mult timp in incaperi.      

Este cauzata de mai multe tipuri de virusuri, dintre care cel mai frecvent produc boala rhinovirusurile, apoi cele gripale si paragripale.

Boala debuteaza brusc si se agraveaza progresiv in primele 3-4 zile. Febra dureaza 1-3 zile. Simptomele dispar in 7-14 zile si tusea poate persista 3-4 saptamani.

Nu exista tratament care vindeca sau scurteaza evolutia bolii. Antibioticele nu sunt de folos in majoritatea situatiilor (1 din 10 copii are nevoie de ele). In plus, aceste medicamente au efecte secundare neplacute (greata, varsaturi, alergii etc.) care pot inrautati starea copilului. Daca sunt utilizate prea des nu vor mai fi eficiente. Si nu in ultimul rand duc la cheltuieli suplimentare inutile.

Se va evita fumatul in incaperile in care doarme sau isi petrece timpul copilul. Fumul de tigara irita caile respiratorii si intarzie vindecarea bolii.

Daca febra creste se poate administra paracetamol sau ibuprofen. Nu este indicat metamizolul (Algocalmin) datorita reactiilor adverse severe decat in cazurile care nu raspund la combinatia paracetamol cu ibuprofen.

Remediile care pot ameliora simptomatologia sunt: aportul suplimentar de lichide care mentin secretiile respiratorii in stare fluida, usor de eliminat; instilatiile nazale cu ser fiziologic care faciliteaza indepartarea secretiilor, indepartarea mecanica a acestora cu pompa sau tampoane de vata si umidificati atmosfera asezand prosoape umede pe calorifer. Se poate folosi baia de aburi, dand drumul la dus cu apa fierbinte. Copilul va fi tinut in aceasta atmosfera 10-30 de minute.

Consultati urgent medicul daca: respiratia devine dificila cand este linistit; devine palid sau se invineteste; este agitat, iritabil sau delireaza; temperatura creste peste 39°C; are dificultati de inghitire a salivei; apare o eruptie pe piele sau pentru orice motiv de ingrijorare sau nesiguranta.

Este foarte important sa linistiti copilul, eventual tinandu-l in brate sau citindu-i o poveste, deoarece agitatia inrautateste respiratia. Va doresc sa aveti rabdare si sa rezistati tentatiei de a supratrata o afectiune comuna si necomplicata.