Când febra devine o urgenţă?

Când febra devine o urgenţă?

La fel ca şi tensiunea arterială, temperatura corpului variază în funcţie de momentul zilei, alimentaţie, activitate fizică şi psihică, stare emoţională, etc. Acest lucru este normal. Medicii consideră febră o temperatură a corpului peste 37.8 °C luată oral sau 38.2 °C intrarectal. Dimineaţa temperatura dumneavoastră este în general mai mică, iar după-amiaza este uşor mai mare.

Febra nu este o boală în sine, dar este manifestarea multor afecţiuni. Febra vă spune că există ceva în organism, cel mai probabil o infecţie dar poate fi şi un neoplasm (cancer). Unii pacienţi precum persoanele alcoolice, vârstnicii, copii pot avea o temperatură a corpului scăzută ( sub 36.5 °C) în timpul unei infecţii puternice.

Istoricul şi simptomele asociate sunt foarte importante în descoperirea diagnosticului. Mai sunt necesare un examen clinic atent (incluzând piele, ochi, unghii, noduli limfatici, inimă şi abdomen), teste de laborator (hemoleucogramă, culturi, antibiogramă, VSH, fibrinogen, proteină C reactivă şi anumiţi anticorpi specifici)  şi tehnici neinvazive ( în special ecografie sau tomografie).

Deseori, febra nu este motiv de îngrijorare, dar, uneori, trebuie evaluată, în special dacă este însoţită de alte simptome severe. Consultaţi medicul dumneavoastră în oricare din următoarele situaţii: temperatura depăşeşte 38.6 °C; temperatura a fost mai mare de 37.5 °C pentru mai mult de 3 zile sau un sugar mai mic 3 luni are o temperatură peste 37.5 °C.

Trebuie să solicitaţi ajutor medical de urgenţă dacă febra este însoţită de unul dintre următoarele semne sau simptome: cefalee severă, vărsături persistente, stare confuzională, edem sever al gâtului (nu poate respira), sensibilitate mare la lumină, imposibilitatea de a apleca capul înainte, convulsii, agitaţie extremă, iritabilitate sau fontanelă bombată la un sugar.

Uneori, în cazul unei febre mari pot apărea convulsii la sugar sau copil. Ea este cunoscută sub numele de convulsie febrilă. În aceste caz, aşezaţi copilul pe o parte până la terminarea crizei, apoi scădeţi-i treptat temperatura corpului cu ajutorul unui burete sau a unei comprese îmbibate în apă călduţă. Nu folosiţi apă foarte rece. Păstraţi-vă calmul şi solicitaţi ajutor medical.