Despre infertilitate

Despre infertilitate

Infertilitatea este definita ca fiind incapacitatea unui cuplu de a concepe dupa aproximativ un an de raporturi sexuale neprotejate. In fiecare an aproximativ 15% dintre familii se confrunta cu aceasta problema. Situatia poate fi devastatoare pentru ambii parteneri, iar investigatiile necesita un efort important. Din fericire noi protocoale de investigatii si ghiduri de tratament sunt disponibile pentru cuplurile ce nu pot avea inca copii.

Fertilitatea depinde de o serie de factori ai ambilor parteneri. Problemele au cauze: masculine – 20%, feminine – 40%, ale ambilor parteneri – 30% si neprecizate – 10%. Descoperirea etiologiei trebuie sa porneasca cu investigarea ambilor parteneri.

Fecunditatea masculina necesita o functionare normala a hipotalamusului, glandei hipofize si testiculelor. De aceea, numeroase afectiuni medicale pot duce la o fertilitate scazuta. Evaluarea medicala initiala va cuprinde un istoric al bolilor, un examen clinic si un test de sperma. In general recomand cautarea problemelor de concepere intai la barbati deoarece costul investigatiilor este mic si se obtine un diagnostic mult mai rapid. Se evita astfel o serie de proceduri medicale costisitoare si dificile din partea femeii fara a avea o viziune completa asupra ambilor parteneri. Spermograma ne va da informatii despre cantitatea, numarul, motilitatea si aspectul spermatozoizilor. In U.S. si unele tari europene este aprobat un test de evaluare pentru acasa – Fertell, care are o fiabilitate de 95% fata de laborator. Uneori pot fi necesare analize de sange (dereglari hormonale), teste genetice (anomalii cromosomale) si chiar biopsia testiculara (depistarea spermatozoizilor).

Desi sunt disponibile o varietate de metode de diagnostic pentru evaluarea fertilitatii feminine, nu sunt toate necesare. La prima consultatie, medicul va face un istoric al bolilor, un examen fizic si o serie de teste preliminare. Se va incepe cu un examen de secretie a colului uterin pentru bacteriile Chlamydia si Mycoplasma. In ziua a treia a ciclului menstrual se vor evalua urmatorii hormoni din sange: FSH, LH, testosteron, estradiol, prolactina, iar in ziua 21 – progesteronul. Deoarece bolile tiroidei sunt o cauza frecventa de infertilitate se recomanda si o analiza a hormonilor TSH si T4(free). Exista, de asemeni, in unele tari disponibile teste de urina pentru acasa care pot sesiza unele probleme hormonale.

In urma unei investigatii corecte si a unor masuri si tratamente adecvate 60-70% dintre femeile din cuplurile cu probleme vor concepe in 3 ani. Dar tot acest proces de a ramane insarcinata poate duce la o varietate de stari emotionale precum anxietate, depresie, furie, jena si sentiment de vinovatie. 40 % dintre pacienti sufera din cauza stresului asociat, ceea ce determina diminuare suplimentara a fertilitatii. Asadar suportul medical trebuie completat de cel psihologic prin tehnici de relaxare, managementul stresului si consilierea cuplului.