Ce facem pentru tensiunea oscilanta?

Ce facem pentru tensiunea oscilanta?

Multi pacienti se plang ca au tensiunea arteriala oscilanta. Le raspund ca este normal sa varieze in functie de pozitia corpului, tipul de personalitate, statusul emotional, locatia, activitatea, sexul, varsta, munca, momentul zilei, perioada anului etc. Cel mai mult conteaza valorile maxime ale tensiunii arteriale dar obligatoriu raportate la starea si activitatea curenta. Un tratament corect trebuie inceput dupa o urmarirea atenta a tensiunii, cateva zile la ore diferite. Daca nu aveti un aparat de tensiune acasa (verificat) acest control poate fi destul de dificil. Solutia este monitorizarea ambulatorie a tensiunii arteriale (MTA), o investigatie neinvaziva ce consta in masurarea presiunii sangelui la intervale regulate pe parcursul a 24 de ore. Aceasta metoda standard este des recomandata de cardiologi, dar mai rar folosita in practica clinica.

Investigatia se desfasoara pe parcursul unei singure perioade de 24 ore sau mai multe zile. In acest timp, aparatul este programat sa se umfle si sa inregistreze TA la intervale prestabilite (de obicei la 15 min. in timpul zilei si la fiecare 30 min. in timpul noptii), ceea ce ne asigura aproximativ 50-75 de masuratori ale valorilor tensionale. O serie de factori care pot influenta TA vor fi inregistrati. Astfel pacientii sunt sfatuiti sa-si mentina activitatile obisnuite si sa mentioneze intr-un jurnal toate activitatile si evenimentele zilei. Aparatul poate declansa masuratori suplimentare ori de cate ori pacientul considera ca este necesar (ameteli, dureri de cap, zgomote in urechi, amorteli ale membrelor etc.).

Raportul final contine: valorile inregistrate in 24h, ritmul cardiac, media TA si statistici raportate la cele 24h si la perioadele de zi si noapte.

Mai multe situatii clinice impun folosirea acestei metode. HTA de ”halat alb” sau de stress – este poate cea mai mediatizata indicatie pentru MTA. Aceasta este un fenomen prin care unii pacienti care aparent au crescuta TA au valori normale cand masurarea este repetata in afara cabinetului medical. Acesti pacienti pot primi un diagnostic eronat de hipertensiune cronica. Acest fenomen a fost raportat la 15-35% dintre pacientii “etichetati” si tratati. Tensiunea de prag, la limita, include persoanele cu nivele usor crescute peste normal ale TA. Tensiunea arteriala rezistenta reprezinta imposibilitatea de a atinge un nivel sub 140/90 mmHg desi se foloseste un tratament adecvat. Alte indicatii foarte importante mai sunt hipertensiunea nocturna (stiindu-se ca multe accidente vasculare si infarcturi se produc in somn), tensiunea arteriala in sarcina si hipotensiunea arteriala.

Datorita masuratorilor disparate obtinute in urma unor vizite neregulate la cabinet, medicii sunt pusi intr-o situatie dificila de a institui o terapie farmacologica. Diagnosticul si tratamentul HTA este important pentru prevenirea pe termen lung a complicatiilor cerebrovasculare si cardiovasculare. Trebuie sa fiti familiarizati cu modalitatile eficiente de diagnostic pentru a primi cel mai bun tratament. La cabinetul nostru va puteti monitoriza astfel tensiunea arteriala corect si profesionist.