Dieta pentru litiaza renala

Dieta pentru litiaza renala

Pietrele renale reprezinta bucati de minerale localizate la nivelul tractului urinar ce pot ramane la acest nivel sau pot fi eliminate din organism. Drumul calculilor poate fi asimptomatic sau poate produce o durere intensa asociata cu alte simptome (asa numita colica renala). Aproximativ jumatate dintre cei care au cel putin un calcul renal vor dezvolta noi calculi in urmatorii 5 ani daca nu este urmat nici un tratament.

Calculii renali se formeaza atunci cand balanta dintre apa, sarurile, mineralele si alte substante din urina se modifica. Cele mai multe pietre sunt formate din calciu si apar atunci cand nivelul acestei substante in urina se modifica.

Factorii care determina modificarea concentratie sarurilor din urina sunt multiple. Prin lipsa unui aport suficient de lichide sarurile, mineralele si alte substante din urina precipita si formeaza calculi. Unele afectiuni medicale pot predispune la litiaza, boala inflamatorie intestinala sau interventiile chirurgicale la nivelul intestinului scade absorbtia normala a grasimilor si acestea interfera cu modul in care este metabolizat calciul si alte minerale. Alimentele bogate in oxalati, precum sunt legumele verzi si ciocolata, predispun la aparitia bolii. Litiaza renala poate fi si o boala mostenita, care apare de-a lungul mai multor generatii ale aceleiasi familii. In cazuri rare, pot apare calculi renali datorita productiei crescute de hormoni de catre glandele paratiroide, ceea ce determina cresterea calciului in sange si depunerea lui in rinichi.

In functie de natura pietrelor se recomanda o dieta specifica. In litiaza calcica este necesar un consum de lichide de 1,5–2 L/24 ore ( apa plata, ceaiuri de plante, eventual diuretice ). Sunt de evitat apele minerale alcaline. Se va reduce aportul de alimente bogate in calciu si fosfor ( lapte si derivate din lapte, branzeturi, cascaval, fasole uscata, nuci, cereale si ciocolata). Aportul de sare va fi redus la 2 – 4 g/ 24 ore si se evita alimentele conservate prin sare. Medicul va poate recomanda si tratament diuretic.

In litiaza oxalica la masurile recomandate anterior as mai adauga: evitarea alimentelor bogate in oxalati (macris, sfecla, rosii, ceai negru sau verde, portocala, vitamina C in exces, cacao sau ciocolata ) si un tratament diuretic cu supliment de fosfati, care impiedica eliminarea de oxalati prin urina.

Calculii pot cauzati de excesul de fosfati. Dupa determinarea naturii lor printr-un examen de urina, se vor administra saruri de aluminiu care impiedica absorbtia digestiva a fosfatatilor, iar daca urina este alcalina se folosesc acidifiante ale urinii ( vitamina C).

Pietrele renale care sunt determinate de urati pot fi prevenite si eliminate prin cura de diureza ( peste 2l / 24 ore) si reducerea consumului de alimente care cresc concentratia de acid uric din sange (viscere, carne de animal tanar, vanat, sardele, supe de oase, mezeluri, ciocolata, spanac, branza fermentata, ciuperci, fasole, mazare, linte si bob). Se recomanda carne de maxim trei ori pe saptamana, lactate proaspete, oua, fructe si legume cu exceptia celor interzise.

Foarte important este evitarea consumului mare de lichide in timpul crizei dureroase deoarece acesta va amplifica simptomatologia. La cabinetul nostru puteti beneficia de consultatie si ecografie uro-vezicala de urgenta in timpul colicii renale.