Durerea abdominala – o problema comuna
Indigestia, discomfortul abdominal, imbalonarea sau senzatia de satietate timpurie sunt simptome frecvente care ne strica buna dispozitie a sarbatorilor. Diagnosticul pe care il primim este de dispepsie sau sindrom dispeptic. Cea mai frecventa cauza este functionala, neulceroasa, datorata faptului ca organismul nostru nu este obisnuit cu un festin prelungit si “stropit” din belsug. Datorita exceselor alimentare pot fi activate afectiuni preexistente ale stomacului (gastrita, ulcer), veziculei biliare si intestinelor ducand la simptome mai severe precum greata, voma si scaderea apetitului. Nu trebuie neglijate boli cu potetial grav: infarct miocardic, angina instabila, anevrism de aorta, pneumonie, litiaza sau infectie renala, apendicita sau chiar cancerul.
In cazul in care trusa dumneavoastra de urgenta nu va amelioreaza suferinta este necesar sa consultati medicul (initial telefonic daca este posibil). Este important sa precizati daca afectiunea este agravata de masa; daca simtiti o durere intensa cand va apasati pe abdomen; daca ati luat medicamente antiinflamatoare (ex. aspirina, ibuprofen, diclofenac); daca aveti diaree sau constipatie; daca ati scazut in greutate; daca aveti dificultati de a inghiti; daca durerea se extinde sau vine dinspre spate ori are caracter de arsura la nivelul pieptului si cat de des apar unele simptomele ca voma, transpiratiile sau oboseala?
Nu a fost inca stabilit cel mai bun protocol de diagnostic pentru tulburarile functionale. Asociatia de Gastroenterologie Americana recomanda ca: pacientii peste 55 de ani sau care au simptome importante (durere, voma, scadere in greutate, anemie) sa faca o investigatie numita endoscopie digestiva superioara si colonoscopie, iar cei sub 55 de ani sau care au o afectare usoara, sa faca teste pentru detectarea bacteriei Helicobacter Pylori din sange si scaun.
Diagnosticul de dispepsie functionala poate fi o usurare pentru unii care credeau ca sufera o boala grava sau frustrant pentru altii. Este foarte important de a intelege simptomele si factorii care le declanseaza sau agraveaza. Una sau mai multe metode de tratament sunt de obicei recomandate si este foarte important pentru evitarea frustrarilor ca medicul sa va indice asteptari realiste de ameliorare a bolii. Daca aveti o stare sufleteasca alterata, anxioasa sau depresiva, o discutie cu un psiholog este de asemenea utila.
Alimentele care simtiti ca va agraveaza simptomele trebuiesc eliminate si cel mai corect puteti stabili o lista cu ele impreuna cu medicul dumneavoastra de familie. Articolele noastre sunt o sursa de informatii prompta si competenta la intrebarile dumneavoastra medicale. Deoarece aspectul boli variaza de la o persoana la alta este important sa-mi scrieti pe e-mail [email protected] pentru a sa va ghida spre cauzele reale ale afectiunilor medicale care va preocupa.