Vine gripa ?!
Gripa este o boala infectioasa acuta, determinata de virusul gripal, caracterizata prin manifestari respiratorii si generale severe si printr-o mare contagiozitate, cu aparitia de epidemii frecvente. Pana astazi au aparut 31 de pandemii de gripa, cea din 1918-1920 a inregistrat aproximativ 50-100 milioane de morti (cea mai mare molima cunoscuta vreodata pe aceasta planeta).
In 1933, s-a izolat tipul A de virus gripal urmand apoi celelalte serotipuri. In 1940, virusul gripal a fost cultivat pe oul embrionat, ceea ce a permis elaborarea vaccinului antigripal.
Virusul gripal de actiuneaza asupra mucoasei respiratorii, dar exercita si o actiune toxica generala asupra intregului organism ( un sindrom de intoxicatie generala), exprimat prin febra, cefalee, dureri musculare, astenie si somnolenta.
Epidemiile de gripa apar, de obicei, iarna si la inceputul primaverii, sezonul friguros constituind o circumstanta favorabila. Epidemiile pot apare insa si in alte sezoane.
Transmiterea bolii se realizeaza direct, prin picaturi de secretie nazo-faringiana raspandite in aer si indirect prin obiecte proaspat contaminate cu secretii infectate.
Raspandire este foarte rapida, cuprinzand tari si continente in cateva saptamani sau luni. Un bolnav este contagios intre 3 si 5 zile.
Dupa o perioada de 1-3 zile de incubatie, gripa debuteaza brusc prin cresterea rapida a temperaturii (39-40°C), dureri musculare, dureri de cap, astenie marcata, lipsa poftei de mancare, greata si varsaturi. Simptomele respiratorii pot sa lipseasca uneori complet. In mod obisnuit nasul este infundat sau persoana prezinta guturai, roseata la nivelul faringelui, senzatie de raguseala, tuse frecventa uscata obositoare.
Preventia se realizeaza prin administrarea de vaccin gripal persoanelor cu risc crescut de obicei in lunile octombrie si ianuarie. Imunitatea produsa de vaccin este de un an de zile.
Tratamentul curativ obligatoriu este repausul la domiciliu 5-7 zile in camera separata fata de ceilalti membri ai familiei, folosirea batistei la gura cand se vorbeste sau daca tusiti, alimentati-va normal dar mai bogat in vitamina C (lamai), hidratati-va cu ceai 1-2 litri in 24 ore, care stimuleaza diureza si elimina toxinele. Pentru febra luati paracetamol, fervex sau alte antinflamatoare. Aspirina se administreaza cu prudenta deoarece produce vasodilatatie (pericol de hemoragie nazala sau gingivale), iar antibioticele sunt rezervate doar complicatiilor.